Megoszlanak a vélemények, hogy mitől ilyen magas az infláció Magyarországon

Megosztás

Szórólapot osztott hétfőn reggel a szolnoki Coop-áruházak előtt a Momentum szolnoki szervezete. Ezen arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány intézkedései miatt ilyen magas az infláció.

A vasútállomási Szolnok ABC-nél szerkesztőségünk is jelen volt. Megkérdeztünk több embert, szerintük miért és mitől ilyen magas az infláció.

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy aki – érzésünk szerint – a királyi tévét nézi, az mind a háborút és a szankciókat okolta. Ők többségükben idős nők voltak. Voltak persze kritikus hangok is.

– Hogy mitől ilyen magas az infláció? – kérdezett vissza elgondolkodva egy idős hölgy, kilépve az üzletből.

– Először is a szankciók. Totálisan rányomták. Aztán az üzemanyagárak és az ukránok. Vagy a csehek? Vagy a szlovákok? Már nem is tudom, de tudja, akik megemelték az olajcsővezeték használati díját. Gondolom, az is benne van, pontosan persze nem tudom. Elég ennyi? – kérdezte, majd köszönve a lehetőséget, távozott.

Egy középkorú férfi szerint mindenképpen a Fidesz intézkedései miatt ilyen magas. Úgy vélte, az ársapkák nem tettek jót az áraknak. Szerinte az lehetetlen, hogy megmondják valakinek, hogy adja olcsóbban az árut. Nyilván mit csinál erre? Más termékek árát megnöveli, hiszen a nyereséget hozni kell. Mármost mindez inflációnövelő, nem kicsit, hanem nagyon. Ráadásul ezen termékek ára ott is marad, ezeket már nem fogják olcsóbban adni. Az infláció tehát szerinte mind a populista intézkedések műve.

Érdekes, hogy többen nem nyilatkoztak arra kérdésre, hogy mitől ilyen magas az infláció Magyarországon.

Egyvalaki szerint mesterségesen csinálják. Mikor visszakérdeztünk, hogy kik, akkor azt felelte, tudja azt maga jól.

Miskolczi László, a Momentum szolnoki választókerületének elnöke, volt ellenzéki alpolgármester, önkormányzati képviselő szerint az infláció azért ilyen magas hazánkban, mert nincs demokrácia Magyarországon. A kormány a folyton meghosszabbított veszélyhelyzetre hivatkozva hozza önkényesen a kártékony látszatdöntéseit, amik gazdaságpolitikailag elfogadhatatlanok. A kormány gazdaságpolitikája teljes mértékben elhibázott, ezt egyre több család szenvedi meg. A keresetek alacsonyak, az infláció, az áfa és a kereskedelemre kivetett adók mind pillanatok alatt elviszik az emberek pénzét. A családok, az idősek többsége hónapról hónapra él, sokszor meg kell fontolni, hogy élelmiszerre, a gyerekre, a rezsiköltségekre, a számlákra, vagy gyógyszerre költik-e a pénzt.

– Ilyenkor teszem fel a kérdést, hogy Magyarország valóban előre megy-e vagy hátra? – mondta Miskolczi László. Hozzátette, hogy csak egy kormányváltással lehet elérni, hogy mind a fizetések, mind az árak normális keretek között legyenek.

Egy középkorú hölgy szerint mindenki tehet a magas inflációról. Mert nem csak a kormányra kell mutogatni, hanem az összes körülményt figyelembe kellene venni, elsősorban a háborút.

– Azt én honnan tudjam? – kérdezett vissza csodálkozva érdeklődésünkre egy férfi.

– Nem akarok ebbe belemenni – felelte egy hölgy.

– A háború miatt ilyen magas – mondta egyértelműen egy hölgy. Hozzátette, úgy véli, Orbán, amit tud, azt megteszi a magyar emberek érdekeiért. Annak érdekében dolgozik, hogy esetleg jobb legyen az emberek élete idehaza.

Egy sietős fiatal hölgy szerint a háború és az árstopok miatt ilyen magas az infláció nálunk.

Egy szintén sietős férfi azt mondta, nem szeretne nyilatkozni, de persze megvan a véleménye erről, és egyetért a momentumos szórólappal, miszerint a kormány a hibás a magas inflációért, majd még közölte: eltakarodhatnának már Orbánék a p.csába.

Miskolczi László (balra) Boda Györggyel osztotta a szórólapot

Kapcsolódó cikkek